17 Mart 2020 Salı

Koronavirüsü – Ülkelerin Ekonomileri Nasıl Etkileniyor


Hollanda hükümeti önümüzdeki dönemlerde ekonomiye yardım için yüzlerce milyon Avro, hatta milyarlara ulaşabilecek yardım sağlayacağını açıklamıştır. Farklı sektörlerden branş organizasyonları tarafından yardım gerektiğine dair açıklamalar da yapılmıştır.
Horeca
Otel, restoran ve cafe sektörel kuruluşu ‘Hollanda Kraliyet Horeca – KHN’ tarafından sektörün 5,1 milyar Avro devlet yardımına ihtiyacı olduğunu açıklanmıştır. Gelecek üç hafta boyunca kapalı olma zorunluluğu bulunan branş’ta, birçok işletme zarara uğramaktadır. Belediyeler tarafından işleme alınan belediye vergilerinin (çöp vergisi v.b.) durudurulması ve asgari ücret seviyesinde gelir yardımı istenmektedir.
Perakende Mağazacılık
Mağazacılık branş organizasyonu ‘İnretail’ tarafından verilen bilgilere göre, özellikle hazır giyim, ayakkabı, spor ürünleri ve ev aksesuarlarında %50 - %70 arasında ciro kaybı yaşanmaktadır. Alışveriş sokaklarında ve mağazalarda boşluk yaşayan sektör, devletten sübvansiyon beklemektedir.
Tarım

Tarım alanında özellikle süs bitkileri ve ağaç yetiştiriciliği sorun yaşadığı sektörel kuruluş LTO tarafından bildirilmektedir. Kuruluş gelecek dönemlerde yaşanabilecek olası sorunlar için acil bir fon kurulmasını önermektedir. Fon ile birlikte normal şartlarda en fazla 2,5 milyon Avro’ya kadar verilen kredilerin maksimumlarının esnekletilmesini önerilmektedir. Öte yandan, gelecek dönemlerde hasat zamanında işçi bulunamama kaygısı yaşanmaktadır.

Havacılık
Hollanda hükümeti geçen hafta ulusal havayolları KLM ve Hollandanın en büyük havalimanı Schiphol ile yaptığı görüşme sonrası, KLM ve Schiphol’a her türlü desteği vereceğini açıklamıştır. Maliye Bakanı Hoekstra, maliyeti ne olursa olsun KLM havayollarını koruyacaklarını bildirmiştir.

Kaynak:  Ticaret Bakanlığı Deventer Ticaret Ataşeliği
Yayınlayan: OSTİM Dış Ticaret Koordinatörlüğü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder