15 Mayıs 2020 Cuma

Dış Ticaret Buluşmaları; Hindistan Pazarı ve İhracat Fırsatları Seminerimizden

Dış Ticaret Buluşmaları Covid-19 Öncesi ve Sonrası Dış Ticaret başlıklı online seminerimizde bu hafta Hindistan’ı inceledik. Hindistan pazarı ve ihracat fırsatlarını, Yeni Delhi Ticaret Müşaviri Sn. Aysun Ergezer Timur, Müşavir Yardımcısı Sn. Ali Özdin ve Mumbai Ticaret Ataşesi Sn. Hüseyin Aydın’dan dinledik.   


"KOBİ’lere 265 milyar dolar"
Yeni Delhi Ticaret Müşaviri Aysun Ergezer Timur, Ülkede 18 Mayısta normale dönülmesinin beklendiğini, “KOBİ’lerin bu dönemde çok ciddi yara aldığını, 13 Mayıs da, KOBİ’leri desteklemeye yönelik 265 milyar dolarlık bir paket açıklandığını, dünyanın her yerinde olduğu gibi Hindistan’da da birçok sektörün daraldığı, Hindistan’ın global tedarik zincirinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.
“Potansiyel var, sabır gerektiriyor”
Yeni Delhi Ticaret Müşaviri Yardımcısı Ali Özdin, Türkiye’nin Hindistan’a ihracatının 2019 yılında 1.2 milyar dolar olduğunu, Hindistan’dan ithalatın ise 6.6 milyar dolar olduğu Hindistan’ın, Türkiye’nin ithalatında 7. Sırada, ihracatında ise 38. sırada yer aldığını, Hindistan’ın Türkiye’ye uzak bir pazar olmadığını, 6 saatlik uçuş mesafesinde yer aldığını  ve ihracat potansiyeli sunan ama sabır gerektiren bir pazar.” olduğunu  belirtti.
“Hindistan orta vadeli düşünülecek bir pazar”
Mumbai Ticaret Ataşesi Sn. Hüseyin Aydın, Hindistan pazarının orta vadeli düşünülecek bir pazar olduğunu, Hindistan pazarının diğer ülkelere göre farkının, orta vadeli yatırım yapıldığında, zaman ayrıldığında 3-5 ülkeye yapılan ihracatın sadece bu ülkeye yönelebileceğini, ölçeklerin Türkiye’den farklı olduğunu 1.4 milyar nüfusluk bir pazar olduğunubelirtti. Ayrıca, OSTİM’in birbirini tamamlayan firmalardan oluştuğuna dikkat çeken Hüseyin Aydın, “OSTİM’de üretilen ürünler için Hindistan pazarının potansiyel barındırdığını, ülkede, makine, medikal, savunma gibi sektörlerde alım talepleri var.” değerlendirmesini yaptı.

Detaylı bilgiye OSTİM Gazetesinden ulaşabilirsiniz.
OSTİM Gazetesi'nin Mart-Nisan dijital sayısında yer alan haberi okumak için tıklayınız.
Yayınlayan: OSTİM Dış Ticaret Koordinatörlüğü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder