26 Haziran 2020 Cuma

Dış Ticaret Buluşmaları; Tacikistan Pazarı ve İhracat Fırsatları Seminerimizden

Dış Ticaret Buluşmaları; Covid-19 Öncesi ve Sonrası Dış Ticaret başlıklı online seminerimizde Tacikistan Duşanbe Ticaret Müşaviri Sn. Muhammed Emrah Soğancı ticaret fırsatlarını anlattı.

Ülkenin ihracatında birinci sırayı Türkiye’nin aldığını dile getiren Muhammed Emrah Soğancı, “Genel manada Tacikistan’ın 4. en büyük dış ticaret partneriyiz. 2019 verilerine göre Covid-19 süreci Türkiye - Tacikistan arası ekonomik ilişikleri çok fazla etkilemedi. Tacikistan’da bir mal kaliteliyse Türk malıdır anlayışı var, bu anlamda olumlu bir imaj var, vatandaşlarının ayrı bir yaklaşımı var. Ekonomisinin ithalata dayalı olması Türkiye için iyi bir fırsat. Yatırım teşvikleri ve pazarın yatırıma aç olması da iyi bir fırsat yatırımcılar için.” bilgilerini verdi.

Yabancı yatırımcıların Tacikistan’da devlet garantisi altında olduğunu aktaran Ticaret Müşaviri, ülkede son 10 yılda Türkiye’den 200 milyon dolarlık yatırım yapıldığını 80 Türk firmasının ülkede aktif olarak faaliyet gösterdiğini belirtti.

OSTİM’in ana sektörlerinin ihracat fırsatlarını da detaylı bir şekilde anlatan Muhammed Emrah Soğancı, Başkent Duşanbe’de inşaat sektörünün hızlı bir şekilde geliştiğini eski binaların yıkılarak yeni binaların yapıldığını iş ve inşaat makineleri ithalatının arttığı bilgisini paylaştı.

Tacikistan’da teknolojiye çok fazla ihtiyaç duyulduğunu aktaran Soğancı, ülkede 5 tane mobil telekomünikasyon şirketinin faaliyet gösterdiğini bu şirketlerinin yatırımlarının da haberleşme teknoloji sektörüne fırsatlar oluşturduğunu kaydetti.
Soğancı, savunma ve silah sistemlerinde modernizasyona ihtiyaç duyulduğunu, Türk savunma şirketlerinin Tacikistan’da yer edinebileceğine inandığını ifade etti.

Türk doktorların yönetiminde bir tıp merkezi ve laboratuvar açılmasının söz konusu olduğunu vurgulayan ticaret müşaviri, “Tacikistan’da medikal anlamda yapılması gereken öne önemli yatırımların başında hastane geliyor.” dedi.
Detaylı bilgiye OSTİM Gazetesinden ulaşmak için tıklayınız.

Yayınlayan: OSTİM OSB Dış Ticaret Koordinatörlüğü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder