25 Haziran 2020 Perşembe

Türkiye'nin e-Ticaret Verileri Artık ETBİS Sisteminde

https://www.eticaret.gov.tr/

Ticaret Bakanlığı Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'ni (ETBİS), ve Elektronik Ticaret Bilgi Platformu'nu hayata geçirdi. Bu sayede, sitelerin güvenirliği ETBİS'ten sorgulanabilecek. 

Ayrıca, e-ticaret verileri de ETBİS sisteminden  sorgulanabilecek.
Ticaret Bakanı Sn. Ruhsar Pekcan tarafından  yapılan açıklamada;

"ETBİS sistemi veri sistemi yer alan  veriler itibarıyla "2019 yılında ülkemizde e-ticaret hacmi 136 milyar lira olarak gerçekleşti. 

2019 yılı toplam e-ticaret tutarının yüzde 85'i yurt içi harcamalardan, yüzde 9'u diğer ülkelerin ülkemiz e-ticaret sitelerinden yaptığı alışverişlerden, yüzde 6'sı ise vatandaşlarımızın yurt dışı sitelerden yaptığı alışverişlerden oluştu." 

Daha önce e-ticaret hacmi verilerinin 83,5 milyar lira civarında tahmin edildiğini anımsatan Ticaret Bakanı Sn. Pekcan, hesapların tahminlerin yaklaşık yüzde 64 üstünde çıktığını söyledi. 

Pekcan, e-ticaret hacminin 97,5 milyar lirasının (yüzde 71,5'i) kartlı ödemeler, 8,9 milyar lirasının (yüzde 6,5) kapıda ödemeler ve 29,5 milyar lirasının da havale/EFT ödemelerinden oluştuğunu bildirdi.  

Sektörel verileri de paylaşan Pekcan, "e-Ticarette hava yolları sektörü 15,3 milyar lira ile ilk sırayı alırken, bu sektörü giyim, ayakkabı ve aksesuar 13,8 milyar lira, beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektörü 13,3 milyar lira, seyahat sektörü 9,3 milyar lira, elektronik 8,5 milyar lira, yemek sektörü ise 5 milyar lira işlem hacmiyle takip etti." ifadelerini kullandı. 

Pekcan, Türkiye'de şu anda toplam 68 bin 457 işletmenin e-ticaret faaliyeti sürdürdüğüne işaret ederek, işletme sayısının en fazla olduğu ilin yüzde 46 ile İstanbul olduğunu dile getirdi.

ETBİS ve Elektronik Ticaret Bilgi Platformu'nda yer alan pek çok bilgi ve kaynağa  https://www.eticaret.gov.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Ticaret Bakanlığı 

Yayınlayan: OSTİM Dış Ticaret Koordinatörlüğü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder