13 Ağustos 2020 Perşembe

Fuarların Küresel Ekonomik Etkisi

Dünya Fuar Endüstrisi Birliği (UFI) tarafından hazırlanan "Fuarların Küresel Ekonomik  Etkisi" adlı çalışmaya göre, Dünya genelinde minimum 5 bin m2 brüt kapalı sergi alanına sahip 1.217 fuar merkezi bulunmaktadır ve her yıl bu alanlarda yaklaşık 32 bin fuar düzenlenmektedir. 

Rapora göre, 4,5 milyon firmanın katılımcı olarak yer aldığı bu organizasyonları 303 milyon ziyaretçi ziyaret etmektedir. Katılım ve ziyaret için fuarlara yılda 137 milyar dolar harcanmaktadır ve  fuar endüstrisinin doğrudan ve dolaylı olarak 3.2 milyon kişiye de iş olanağı sağlanmaktadır.

Fuarcılık sektörü 325 milyar dolarlık bir ekonomik değer yaratmaktadır ve milli gelirlere ise 81,1 milyar dolarlık direkt katkı sağlamaktadır. 

Covid19 salgını sebebi ile dünya genelinde fuar endüstrisinde önemli kayıplar yaşanmıştır. UFI çalışmasına göre, 2020 yılında sanayi gelirlerinde %20 oranında azalma bulunmaktadır.

Raporun detaylarını incelemek için tıklayınız.

Ticaret Bakanlığı' nın 2020 yılında  bireysel ve milli katılım bazında desteklediği fuarlar listesinde, imalat sektörleri için  yurtdışında 151 adet fuara milli katılım, 727 adet fuara da bireysel katılımın desteklediğini görmekteyizTicaret Bakanlığı 2020 yılı destek kapsamına alınan yurtdışı fuarları incelemek için tıklayınız.Türkiye İhracatçı Meclisi (TİM)  tarafından hazırlanan  sektörel bazda yurtdışı fuar desteklerini öğrenmek için tıklayınız.

Ticaret Bakanlığı koronavirüs salgını sebebi ile gerçeklemesi beklenen  yurtiçi fuarları sanal ortama taşımak için harekete geçti. Bu kapsamda, Pazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi Hakkında Karar ile, İhracat Genel Müdürlüğü tarafından uygun görülen uluslararası niteliği haiz sanal fuarlara katılımcıların iştirak etmelerini sağlamak üzere iş birliği kuruluşlarınca düzenlenen sanal fuarlara katılım organizasyonlarına, genelgede belirtilen giderler yüzde 50 ve faaliyet başına 50 bin dolara kadar desteklenerek katkı sağlanacak.

Ticaret Bakanlığı koordinatörlüğünde 2020 yılında gerçekleşen sanal fuarlar:

  • Türkiye’nin ilk sanal fuarı Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ev sahipliğinde Ege İhracatçıları Birliği organizasyonunda Shoedex 2020 Ayakkabı ve Saraciye Fuarı,
  • Makine İhracatçıları Birlikleri organizasyonunda Türkiye'nin yerli-milli yazılımla yapılan ilk sanal fuarı AgriVirtual-Tarım ve Hayvancılık Makineleri Sanal Fuarı,
  • İstanbul Mobilya, Kağıt Ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Organizasyonunda CIFF 2020 Mobilya Fuarı ve Furnistry 2020 Sanal Fuarı,
Ayrıca, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından bu yıl üniversite tercihi yapacak adaylar için üniversitelerin ve programlarının tanıtılmasına yönelik dijital ortamda 4-7 Ağustos tarihlerinde  "Üniversiteni Keşfet YÖK Sanal Fuarı 2020" adlı sanal fuar düzenlenmiştir.

31. Uluslararası Ev ve Mutfak Eşyaları Fuarı Zuchex, 16-19 Eylül 2021 tarihleri arasında Türkiye'nin ilk hibrit fuarı olarak düzenlenecektir.  Hibrit konsepti sayesinde, bir taraftan ziyaretçiler katılımcı firmalarla standlarda birebir görüşmeler yaparken, diğer taraftan katılım sağlayamayan satın almacılar, “Online B2B” uygulaması sayesinde firma temsilcileriyle önceden randevulaşarak online toplantılar yapabilecek ve ürünleri yerinde görebilecek. Fuarın detayları için tıklayınız.

Yayınlayan: OSTİM Dış Ticaret Koordinatörlüğü


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder