3 Eylül 2020 Perşembe

Afrika Medikal Sektörü

Covid19 salgını ile birlikte Afrika da sağlık bakım ürünlerinin arzında ciddi anlamda zorlanmalar yaşanmaktadır. Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) tarafından hazırlanan raporda, Afrika' nın sağlık sektöründeki stratejik konumu, bölgede yaşanan tıbbı malzeme tedariği için çözüm yöntemleri, ürün değer zincirinin güçlenmesinde Afrika Kıta Serbest Ticaret Anlaşması (AfCFTA) rolü incelenmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü araştırmasına göre  Afrika' nın  her ay yarım milyon litre dezenfektan ihtiyacı bulunmaktadır. Ventilatörler, test kitleri ve terapi ekipmanı gibi diğer tıbbi malzemelere olan talepler de artmaktadır. 

Afrika kıtasında bulunan ülkelerin bir kısmı bazı tıbbi ürünlerin tedarikçisi konumundadır. Hidrojen ilaçları Afrika'da en çok ticareti yapılan üründür. Afrika bölgesi kauçuk, kumaş ve etanol gibi sağlıkla ilgili ürünlerin üretiminde kullanılan birçok temel girdiye sahipken bu gibi ürünleri genellikle herhangi bir dönüştürme olmaksızın ihraç etmektedir.

Angola, Kamerun, Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Nijerya, Senegal, Togo, Birleşik Tanzanya Cumhuriyeti, Zambiya ve Zimbabwe gibi ülkeler tıbbi ürünlere uygulanan ithalat vergilerini kaldırdı veya düşürdü. Cezayir, Kamerun, Kongo, Etiyopya ve Ekvator ise sağlık ürünlerinde ortalama % 20 oranında diğer ülkelere göre daha fazla vergi almaktadır.

Afrika bölgesi genel olarak  tıbbi ürünlerin çoğunu Avrupa Birliği, Çin ve Hindistan'dan sağlamaktadır.

Afrika bölgesinde medikal sektör hakkında yapılan çalışmayı detaylı incelemek için tıklayınız.

Yayınlayan: OSTİM Dış Ticaret Koordinatörlüğü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder