3 Ekim 2020 Cumartesi

Eylül Ayı Dış Ticaret Rakamları Açıklandı









Eylül ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre % 4,8 oranında, ithalat ise % 23,3 oranında, 2020 yılı Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre; 

İhracat, % 4,8 artarak 16 milyar 13 milyon dolar, 

İthalat, % 23,3 artarak 20 milyar 892 milyon dolar arttı.

Haziran ayında başlayan bu olumlu trendin Eylül ayında hızlanarak daha da belirgin hale geldiği anlaşılmaktadır. Nitekim Covid-19 salgınının uluslararası ticarette yarattığı daralma sonucu Nisan ayında 8 milyar 973 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracatımız,  Eylül ayında 16 milyar 13 milyon dolara yükselmiştir. Bu değer ile tüm yılların en yüksek Eylül ayı ihracat değeri gerçekleşmiş, aynı zamanda 2020 yılının da en yüksek aylık ihracat değerine ulaşılmıştır.

2020 yılı Eylül ayında en çok ihraç edilen “Motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler, diğer kara taşıtları”) faslını, “Kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler”  ve “Örme giyim eşyası ve aksesuarı” ihracatı takip etmiştir. 

2020 yılı Eylül ayında en çok ithal edilen “Kıymetli taşlar, kıymetli metaller, inciler, taklit mücevherci eşyası, metal paralar” faslını, “Mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler” ve “Kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler” ithalatı takip etmiştir. 

2020 yılı Eylül ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya  olurken, bu ülkeyi sırasıyla İngiltere ve ABD izlemektedir.

2020 yılı Eylül ayında en fazla ithalat yapılan ülke Çin olurken, bu ülkeyi sırasıyla Almanya ve Rusya Federasyonu  izlemektedir.

Detaylı bilgi için: Ticaret Bakanlığı

Yayınlayan: OSTİM Dış Ticaret Koordinatörlüğü 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder