19 Kasım 2020 Perşembe

Asya-Pasifik Ülkeleri Dünya'nın En Büyük Serbest Ticaret Anlaşmasını İmzaladı


Dünya ekonomisinin 1/3'ünü temsil  eden, Çin, Japonya, Güney Kore'nin de  dahil olduğu  dünyanın en büyük ticaret anlaşması imzalandı.

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Üye Devletleri; Brunei Darussalam, Kamboçya, Endonezya, Lao PDR, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ile Vietnam, Avustralya, Çin, Japonya, Kore ve Yeni Zelanda Devlet/Hükümet Başkanları 15 Kasım 2020'de 4. RCEP Zirvesi vesilesiyle sanal ortamda bir araya geldi ve 8 yıl süren müzakerelerin ardından anlaşmaya vardı. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi ülkelerin iç onay süreçlerinin tamamlanması  sonrası gerçekleşecektir.

RCEP Anlaşması ile ekonomik iyileşmeyi, kapsayıcı kalkınmayı, istihdam yaratmayı ve bölgesel tedarik zincirlerini güçlendirmeye yönelik güçlü bağlar kuulması hedeflenmektedir. 

RCEP anlaşmasının Çin'in Asya-Pasifik bölgesindeki ekonomik hakimiyetini arttıracağı öngörülürken, ABD ve Avrupalı şirketleri serbest ticaret bölgesinin dışında bırakarak, dezavantajlı konuma getireceği düşünülüyor. 

Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) Anlaşmasının özet bilgisine ve sözleşmenin yasal metinine ulaşmak için tıklayınız 

Yayınlayan: OSTİM Dış Ticaret Koordinatörlüğü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder