9 Kasım 2020 Pazartesi

Türkiye, Belarus Ticari İlişkileri ve Ticaret Potansiyeli

Dış Ticaret Buluşmaları seminerlerimizin 15. sinde "Türkiye, Belarus Ticari İlişkileri ve Ticaret Potansiyeli"ni İnceledik.

T.C. Minsk Büyükelçimiz Sn. Mustafa ÖZCAN, yakın coğrafyada bir Avrupa ülkesi olan Belarus ile ülkemiz arasındaki dostluk ilişkisinin önemini vurguladılar. Seminerde, iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin ticari ve ekonomik anlamda fırsat oluşturabileceği ifade edilirken ayrıca, ikili ilişkilerin uzun vadeli yatırımlara dönüştürülmesi açısından firmalarımızın fırsatları değerlendirebileceği  belirtildi.

Belarus’da hastane sayısının fazla olduğuna dikkat çeken Sn Özcan, Belarus’un aynı zamanda Doğu Avrupa’nın silikon vadisi olduğu ve yazılım ihracatının oldukça yüksek olduğunu ifade etti. Haberleşme ve iletişim sektörünün oldukça önemli olduğu ifade edildi.

Minsk Ticaret Müşaviri Sn. Ergüç ÜLKER Belarus’ta Türk markalarının ve Türkiye imajının güçlü ve dikkat çekici olduğunu belirtti. Belarus’un güçlü satın alma gücünün olduğunu ifade eden Sn. Ülker, Belarus vatandaşlarının kaliteye oldukça önem verdiklerini ve kalitesiz ürüne karşı da güven kaybının oluşabileceğini vurguladı.

Çin’den Avrupa’ya uzanan demiryolu hattı üzerinde yer alan Belarus önemli lojistik merkezi konumdadır.

Türkiye’nin Belarus’a en fazla ihraç ettiği ürünler konfeksiyon ve yaş sebze meyve olup potansiyel ürünler arasında makine ve kazanlar, oto yedek parçaları, medikal ürünler ve ilaçlar yer almaktadır.

Sn. Ergüç tarafından firmaların Belarus’ta gerçekleştirmeyi düşündüğü plan ve projelerin uzun vadeli olması konusu vurgulandı. Belarus Türk vatandaşlarına vize uygulamamaktadır.

Türkiye ile Belarus arasında ticari ve ekonomik ilişkilerde güçlü bir hukuki temel oluşturma hedefiyle hizmet ticareti anlaşması müzakerelerine başlandı ve bu konuda Haziran ayında “Müzakere Çerçeve Belgesi” Minsk Büyükelçisi Sn. Mustafa Özcan ile Belarus Ekonomi Bakanı Alexander Chervyakov tarafından imzalandı.

Ticaret Müşavirimiz tarafından firmalarımızın Ticaret Bakanlığı'nın “Müşavire Danışın” uygulamasını kullanarak sorularını ve taleplerini iletebilecekleri belirtildi. Müşavire Danışın uygulamasına ulaşmak için tıklayınız.

Yayınlayan: OSTİM OSB Dış Ticaret Koordinatörlüğü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder