7 Ocak 2021 Perşembe

EKONOMİNİN AŞISI İHRACAT!


Pandemide OSTİM’li Firmalara Dış Ticaret Desteği!

OSTİM’de "Ekonominin Aşısı İhracat" temasıyla düzenlenen Dış Ticaret Uzmanı Yetkinlik Geliştirme Programı başladı. Program ile OSTİM iş dünyasındaki insan kaynağının geliştirilmesi hedefleniyor.


COVID-19 döneminde ekonomik çıkış yolu olarak nitelendirilen ihracatın artırılması ve sürdürülebilirliği hedefiyle; OSTİM iş dünyasının dış ticaret uzmanı ihtiyacını karşılamak üzere planlanan Dış Ticaret Uzmanı Yetkinlik Geliştirme Programı başladı. 

Ocak - Mart 2021 döneminde gerçekleştirilecek 90 saatlik programda, dış ticaretin 21 farklı konusunda eğitim verilecek. 92 firmadan 186 katılımcının dahil olduğu programa katılım ücretsiz. Dersler, ilgili kamu kurumlarının uzmanları, OSTİM Dış Ticaret Koordinatörlüğü ve profesyonel eğitmenler tarafından verilecek. Eğitim, 90 saatlik ders programına ek olarak, Ticaret Bakanlığı, Ankara Sanayi Odası (ASO), Ankara Ticaret Odası (ATO), EXİMBANK, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri ve KOSGEB temsilcileri ile düzenlenecek genel katılıma açık seminerlerle de desteklenecek. 

Programın açılışında ASO Başkanı Nurettin Özdebir, ATO Başkanı Gürsel Baran, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Ticaret Bakanlığı Güney Asya Ülkeleri Daire Başkanı Çağatay Özden, KOSGEB OSTİM Müdürü Hasan Şenel, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri İhracata Yönelik Devlet Yardımları Şefi Neşe Turabık Büyükgöz, eğitmenler ve eğitim alacak isimler yer aldı. 

İhracat profesyonel bir meslek

OSTİM Dış Ticaret Koordinatörü Dr. Meral Gündüz, ‘Ekonominin Aşısı İhracat’ temasıyla başlattıkları Dış Ticaret Uzmanı Yetkinlik Geliştirme Programı’yla; klasik bir eğitim programından ziyade OSTİM iş dünyasındaki insan kaynağını geliştirmeyi ve ihracatın profesyonel bir meslek olarak ele alınmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi. 

“Firmaların ihracatını artırmak bizim için ibadet”

ASO ve ATO destekleriyle OSTİM OSB Bölge Müdürlüğü Dış Ticaret Koordinatörlüğü tarafından başlatılan programın açılışında konuşan OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, pandemi döneminde 22 ülkenin ticaret müşavirleri ile firmaları buluşturduklarını kaydetti. 

OSTİM OSB Dış Ticaret Koordinatörlüğü’nün son derece aktif çalışmalar içerisinde olduğunu, Dış Ticaret Günlüğü ve Dış Ticaret Bülteni yayınladığını ifade eden Orhan Aydın, “Pandemiden önce bölgemizde yürüttüğümüz önemli bir projede; firmalarımızı Ticaret Bakanlığımızın desteğiyle e-ticaret ortamına taşıdık; özellikle pandemide çok işimize yarayacak, ihracata önemli destek olacak diye düşünüyoruz. OSTİM OSB’nin 2021 yılı için belirlediği Ekonominin Aşısı İhracat Projesi’nin ilk faaliyeti Dış Ticaret Uzmanı Yetkinlik Geliştirme Programı yıla güzel bir başlangıç oldu; firmaların ihracatını artırmak bizim için ibadet. Programın hazırlanmasında katkı veren tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyoruz.” dedi. 

Aydın, programla firmaların hâlihazırda istihdam ettikleri dış ticaret uzmanlarının yetkinliklerinin geliştirilmesini hedeflediklerini vurguladı. 

Ankara, ileri teknolojide ön planda

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, çevre ülkelerle karşılaştırıldığında doğal kaynağa dayalı bir ekonomi olmayan Türkiye’de, üretim kültürünün oldukça gelişmiş olduğunu bildirdi. 

Enerji kaynakları sınırlı olan ve enerjide dışa bağımlı olan Türkiye’nin, büyüyebilmek için üretim yaptığına ve ürettikçe imalat kültürü geliştiğine, üretimi yaşayarak gerçekleştirdiğine işaret eden Özdebir, “Tarihsel olarak kıtalar arası geçiş noktası olması nedeniyle bu coğrafyanın girişimcileri dış ticarete de oldukça yatkındır. Dünya Bankası tarafından yapılan bir çalışmada Türkiye’nin ihracatının en önemli özelliklerinden bir tanesi esneklik olarak tanımlanmıştır. Yani herhangi bir pazarda sorun olması durumunda Türk ihracatçısı hızlı bir şekilde farklı pazarlara yönelebilmektedir. 

Bunda hem coğrafi konumumuz hem de kültürel ve tarihsel miras olarak başta Orta Asya ülkeleri olmak üzere orta doğu ve Afrika’daki aurasının da etkisi büyüktür.” dedi. 

İhraç ürünlerinin teknolojisi olarak ele alındığında, Ankara’nın özellikle ileri teknoloji alanında ön plana çıktığının altını çizen ASO Başkanı, şunları söyledi: “Türkiye’nin en sofistike ve nitelikli üretim yapısına sahip olan Ankara sanayisi ihracatta da her zaman ilk 5 il içerisinde yer almıştır. Gerçi bu yıl 5.liği Gaziantep’e kaptırarak çok az bir farkla 6. olduk.  TİM’in dün açıkladığı verilere göre, Gaziantep 7.935 milyar dolarla beşinci, Ankara ise 7.766 milyar dolarla altıncı oldu. Bu noktada biraz daha fazla çalışmamız gerektiği açık. 2021’de bunu telafi ederek Ankara’yı hak ettiği noktalara taşımak için hep beraber çalışmamız gerekiyor. 

Medikal, savunma, havacılık başta olmak üzere ileri teknoloji ihracatında Ankara firmalarımız, Türkiye’deki ileri teknoloji yatırımlarının yüzde 30’unu gerçekleştirmişlerdir. Bugün açılışı yapılan Dış Ticaret Uzmanı Yetkinlik Geliştirme Eğitim Programını da bu sebeple çok önemsiyorum. Biz de Ankara Sanayi Odası olarak her yıl mutlaka bu tür programlar gerçekleştiriyoruz. OSTİM OSB’miz de her konuda olduğu gibi dış ticaret konusunda da firmalarımızın kabiliyetlerini geliştirmeye yönelik önemli projeler gerçekleştirmektedir. Bu vesileyle programda emeği geçen herkesi tebrik ediyor, programın başarılı olmasını temenni ediyorum.” 

“OSTİM’in ihracatı şehrimizin ve ülkemizin de başarısı anlamına gelir”

ATO Başkanı Gürsel Baran, gelir seviyesini yükseltmek ve ihracatı artırmak açısından ülkelerin ihracat rakamlarını artırmaya çalıştıklarını hatırlattı. 

OSTİM’in ihracatı geliştirmek üzere başlattığı programın önemine dikkat çeken Baran, “Burada üretilen ürünlerin ihracatının yapılması, daha çok ülkeye ulaşması sadece OSTİM’in değil, şehrimizin ve ülkemizin de başarısı anlamına gelir.” dedi. 

KOBİ’lerin katma değer ve istihdam oluşturma avantajları ve esnekliklerinden dolayı tüm dünyada önemlerinin arttığını ifade eden Gürsel Baran, ülkemizdeki işletmelerin yüzde 99,8’ini, istihdamın yüzde 73,8’ini toplam üretimin de yüzde 64,5’ini KOBİ’lerin gerçekleştirdiği bilgisini verdi. KOBİ’lerin ihracatta payının düştüğünü ifade eden Baran, toplam ihracatın sadece yüzde 56,3’ünü KOBİ’lerin yaptığını hatırlattı. 

E-ticaret ve e-ihracat seferberliği başlattık

Türkiye’nin dinamik üretim yapısı ve birçok ülkeye saatlik uçuşlarla ulaşabilmesi avantajlarıyla ihracata ve e-ihracata ağırlık verilmesi gerektiğine işaret eden Gürsel Baran, “OSTİM’de faaliyet gösteren 6 binden fazla işletmemizin tamamını ihracatçı hale getirme hedefiyle çalışmalar yürütülmesi, milli gelirimiz için de, genç nüfusumuz için de önemli.” dedi. 

ATO’nun da ihracata yönelik çalışmalarını hatırlatan Başkan Baran, “Dünya genelinde e-ticaret hacmi 3,5 trilyon dolar seviyesinde. Bizler de, e-ticaret ve e-ihracatın dünyadaki büyüme hızını dikkate alarak, Odamızda E-Ticaret ve E-İhracat Seferberliği başlattık. İlk etapta bin üyemizi e-ticaret ve e-ihracat yapabilir hale getireceğiz.” dedi.

 

ATO üyelerinin zaman ve mekân sınırı olmadan tüm dünya ile ticaret yapabilmesini sağlamak istediklerini dile getiren Baran, “Dış ticaretin hem şehrimiz hem ülkemiz için öneminin farkındayız. Ankara şu anda Türkiye’nin en fazla ihracat yapan altıncı ili durumunda. Hedefimiz liderlik. Bunun için sürekli yeni projeler geliştiriyoruz. Markalaşma ve Coğrafi İşaretli Ürünler konuları da zaten bu nedenle gündemimizde yer alıyor.” değerlendirmesini yaptı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder