14 Şubat 2021 Pazar

Dış Ticaret Bilgi Kaynakları, Pazar Analizleri Ve Dış Temsilcilikler İle İlişkiler Seminerimizden

"Ekonominin Aşısı İhracat"

DIŞ TİCARET BİLGİ KAYNAKLARI, PAZAR ANALİZLERİ ve DIŞ TEMSİLCİLİKLER  İLE İLİŞKİLER" Seminerimizden...
 
Ticaret Bakanlığı Dış Temsilcilikler ve Uluslararası Etkinlikler Genel Müdürlüğü Ülke Masaları Daire Başkanı Bahadır Necat, seminer kapsamında Dış pazar araştırmalarının başarılı bir ihracat planlamasının en önemli unsuru olduğunu ifade ettiler.   

Dış Pazar Araştırmalarının, “Ön Araştırma” ve “Pazar Yerinde İnceleme” şeklinde yapılması gerektiğine değinen Sn. Necat, Ön araştırma, hedef pazarın seçilmesi ve hedef pazar potansiyelinin ölçülmesiyle gerçekleşmektedir. Ön Araştırma olarak adlandırılan masa başı araştırmasında, ürünün GTİP numarasının belirlenmesi, ürünün sınıflandırılması, hedef olabilecek pazarın tespiti, bilgi kaynaklarının incelenerek hedef pazarın analizi gümrük vergilerinin belirlenmesi, hedef pazardaki alıcıların tespiti, alıcılarla iletişime geçilmesi, ihracat destekleri hakkında bilgi edinme konularının ele alınması gerektiğini belirttiler.
 
Dış Pazar Analizleri ve Proje Değerlendirme Daire Başkanı S. Ceren Angılı, Yerinde Pazar Araştırmasının dış ticarette önemli bir yere sahip olduğunu, kamu olarak yürüttükleri yerinde pazar araştırması çalışmalarında sadece iş insanlarıyla değil, sektördeki düzenleyici kuruluşlarla, ilgili bakanlıkta görev yapan uzmanlarla görüşüldüğünü ve ticaretin geliştirilmesi amacıyla çeşitli öneriler ortaya çıkarılmaya çalışıldığını ifade ettiler. Sn. Angılı, dış ticaret konusunda 2021 yılı için belirlenen araştırma çalışmalarına da değinerek, “2021 yılında “ABD’nin mücevher pazar araştırması” çalışmamız var. Bunun dışında otomotiv ve otomotiv yan sanayi ile ilgili çalışmalar gerçekleştireceğiz. Ayrıca, Ukrayna Medikal Cihaz ve İlaçları konusunda pazar araştırması gerçekleştireceklerini de belirttiler.
 
Sn. Yiğit ÖZMERT tarafından Ticaret Müşavir/Ataşelikleri ile ilişkiler hususunda Bakanlık web sitesinde yer alan Müşavire Danışın uygulamasının kullanılması ile hedef pazarlara ilişkin taleplerin Ticaret Müşavirlerine doğrudan iletilebileceğinden bahsedilerek, sistemini kullanımı açıklandı. Ayrıca, Ticaret Müşavirliklerine ulaşan taleplerin "Dış Talepler Bülteni"ne doğrudan girişinin yapıldığı ve bu sisteminde İhracatçı Birlikleri sicil numarası ile kullandığı bilgisi paylaşıldı. Sistemlerin kullanımına ilişkin olarak katılımcıların sorularını cevaplandırdılar. 

Düzenleyen; OSTİM OSB Dış Ticaret Koordinatörlüğü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder