4 Mart 2021 Perşembe

Türkiye ile Rusya Arasında Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) Sistemi Uygulaması Başladı

Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) sistemi, Türkiye ile Rusya arasında oluşturulan ve iki ülke arasındaki ticarette sevk edilen eşyaya ilişkin bilgilerin iki ülkenin gümrük idareleri arasında elektronik yolla önceden değişimine dayanır.

BGH Sisteminin Faydaları;
Gümrük noktalarında öncelik,
Mümkün olması halinde ayrı hatların kullanımı ile gümrükleme zamanının kısalmasına yol açacak şekilde kolaylaştırılmış gümrük işlemleri,
Kaçakçılıkla ve gümrük suçları ile mücadele gereklilikleri dışında gümrük muayenesinden muafiyet. (Şayet fiziki muayene gerekirse, gümrük işlemleri en kısa sürede tamamlanacak ve rutin makul bekleme sürelerini aşmayacaktır.).

BGH sistemine dahil olan firmalar, sevkiyatlarına ilişkin ön bilgi temin ederek, sınırlarda öncelikli geçiş hakları ve kısa sürede işlemlerin tamamlanması, zaruri haller dışında fiziki muayeneye tabi tutulmama gibi kolaylıklardan faydalanabilmektedir.  

BGH, gönüllülük esasına dayalı bir sistemdir. Firmaların BGH uygulamasına katılmamaları durumunda, sevkiyatları normal gümrük prosedürlerine tabi tutulmaktadır.

BGH sistemine giriş için TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) web sayfasındaki BGH butonu veya https://istanbul.ebirlik.net/bgh/ adresi kullanılmaktadır. Rusya’ya ihracata dair talep edilen bilgi ve belgeler firmalar tarafından sisteme yüklenmektedir. Söz konusu bilgi ve belgelerin doğruluğunun kontrolü TİM  tarafından gerçekleştirilmekte olup bilgi ve belgelerin eşleşmesi sonrasında onay verilerek karşı tarafa iletilmesi sağlanmaktadır.  

Sistem ile ilgili diğer tüm ayrıntılar için bgh@tim.org.tr adresi kullanılarak destek alınabilmektedir.  

11 Şubat 2021 tarihinden itibaren tüm Rus gümrük idarelerinde BGH sistemi kullanılmaktadır.

Yayınlayan: OSTİM Dış Ticaret Koordinatörlüğü 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder