18 Nisan 2021 Pazar

E-Ticaretin Ekonomik ve Çevresel Etkisi

Yirmi yıllık çift haneli büyümenin ardından, e-ticaretin perakende sektörü ve çevre üzerindeki etkisi nedir? 

Bu soru özellikle COVID-19 krizinin hüküm sürdüğü ve birçok mağazanın kapalı olduğu ve e-ticaretin kritik bir rol oynadığı 2020 yılından sonraki yıllarda önemli  olacak.

E-ticaretin Ekonomik ve Çevresel Etkisini Yeniden Düşünmek konulu çalışma, mağazalar ve lojistik merkezler gibi ulaşım, ambalajlama veya binalar tarafından tüketilen enerji gibi çok çeşitli faktörleri dikkate alarak perakendenin çevresel etkisine bakıyor.

Örneğin, bir bütün olarak ele alındığında sekiz ülkede, bir kitap veya bir tüketici elektroniği ürünü çevrimiçi olarak satın alındığında veya yürüyerek erişilen fiziksel bir mağazadan satın alındığında CO2e emisyonlarının benzer olduğunu göstermektedir (her durumda yaklaşık 700 g CO2e).

Başka bir örnek, bir mağazaya yürüyerek satın alınan bir moda ürünü, çoğunlukla mağaza binasının enerji tüketiminden dolayı (ürünlere erişmek ve sergilemek için gereken alanla ilgili ısıtma ve aydınlatma), çevrimiçi olarak satın alındığında olduğu gibi hala 2.0 emisyona neden olduğu.

Çalışma ayrıca, e-ticaretin oluşturduğu trafiğin 4 ila 9 kat tasarruf sağladığını ve tüketicilere yapılan teslimatların, Avrupa şehirlerindeki mevcut trafiğin  yalnızca % 0,5'ini temsil ettiğini göstererek, Avrupa şehirlerinde e-ticaret tarafından oluşturulan trafik tartışmasına da ışık tutuyor.

Yayınlayan: OSTİM Dış Ticaret Koordinatörlüğü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder