28 Eylül 2023 Perşembe

 Ambargolar İran’da Tüm Ticareti Engellemiyor Her Sektörde Potansiyel Var


    OSTİM Dış Ticaret Buluşmaları Programında İran pazarı ve fırsatları anlatıldı. ABD’nin uyguladığı ambargoların İran ile yapılacak ticaretin tamamını kapsamadığına dikkat çekilen programda, her sektörde potansiyel olduğu ve Türkiye’nin pazardaki güçlü yönlerinden birinin de mallarının kalitesi olduğu paylaşıldı.


    OSTİM Dış Ticaret Buluşmaları Programında tüm yönleriyle İran pazarı konuşuldu. OSTİM OSB Dış Ticaret Koordinatörlüğü tarafından çevrimiçi olarak düzenlenen programda, Tahran Ticaret Müşaviri Bülent Orhan Türel ve Ticaret Müşavir Yardımcısı Güner Gençer katılımcılara İran pazarı ve fırsatları hakkında bilgiler verdi.

    Ticaret Müşavir Yardımcısı Güner Gençer, yaptığı sunumda İran’ın ekonomik görünümü, ithalatı ve ihracatına ilişkin bilgiler verdi. ABD’nin uyguladığı ambargoların İran ile yapılacak ticaretin tamamını kapsamadığına dikkati çeken Gençer, İran’ın Türkiye için önemli bir pazar potansiyeli barındırdığını kaydetti. (İran’a yönelik ABD yaptırımlarına ilişkin detaylı bilgiye, ABD Yaptırımları (ticaret.gov.tr) adresinden erişilebiliyor.)

    İran’ın dünyada kanıtlanmış rezervler bakımından birinci olduğu bilgisini paylaşan Güner Gençer, “Rusya-Ukrayna savaşından sonra petrol ihracatının arttığını görüyoruz. Son dönemlerde 30 milyar dolara yaklaşan ihracatı olduğu tahmin ediliyor. Petrol ihracatının artmasından dolayı son bir yılda ekonomik verilerde yükselme var. Alım gücünde ve kişi başı gelirde yükselme var. Enflasyon yüzde 40-45 arasında sabit bir şekilde duruyor. İşsizlik oranı yüzde 10’un altında. İstihdam devlet tarafından teşvik ediliyor. Son 6-7 aydır Riyal’in Dolar karşısında değer kaybı görünmüyor.” dedi.

İran’ın ithalat yasakları

    İran’ın pantolon, gömlek gibi bazı nihai tekstil ürünleri, parfüm, araba gibi çeşitli ürünlerde ithalat yasağı uyguladığını aktaran Güner Gençer, yasaklı ürünlerin listesine T.C. Ticaret Bakanlığı’nın İran'ın İthalat ve Kambiyo Düzenlemeleri (ticaret.gov.tr) sayfasından ulaşılabileceğini kaydetti.

    İranlıların kendilerini Türkiye’ye daha yakın hissettiklerini belirten Gençer, İranlıların Türkleri Çinilere tercih ettiğini vurguladı. Güner Gençer, İran’da her sektörde potansiyel olduğunu biraz çalışma ve yeterli emekle, gerekli mekanizmaların da kurulumuyla çok iyi ticaret yapılabileceğini kaydetti.

    Otomobil ve makine parkının ortalama yaşının yüksekliğine işaret eden Gençer, otomotiv yedek parçaları, iş ve inşaat makineleri ve yedek parçaları, maden makineleri ve yedek parçalarına her geçen yıl daha fazla ihtiyaç duyulduğunu aktardı.


Saygılarımızla,

OSTIM Dış Ticaret Koordinatörlüğü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder