1 Temmuz 2019 Pazartesi

Hindistan Dünyanın En Ucuz Güneş Enerjisini Üretiyor



UluslararasıYenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) anketine göre , dünya çapında fiyatlar düşüyor ve Hindistan şu anda dünyanın en ucuz güneş enerjisini üretiyor.

2018 yılında, Hindistan'da  büyük ölçekli güneş enerjisi tesislerinin inşa edilmesi maliyetinin % 27 azaldığı  ifade edilmektedir.  Burada, Çin'den yapılan düşük fiyatlı panel ithalatı, Hindistan'ın büyük toprak varlığı ve ucuz işçilik birleşiminin  önemli olduğu belirtilmektedir. 
Hindistan'da güneş enerjisi tesisi inşa etmenin toplam maliyetinin yarısından fazlası raf ve montaj gibi donanımlarla ilgili olmakla birlikte geri kalanı sistem tasarımı ve finansmanı gibi maliyetleri içermektedir. Hindistan'daki büyük ölçekli tesislerden elde edilen ortalama güneş enerjisi fiyatları, araştırmalara göre en yüksek maliyete sahip Kanada'nın üçte birinden azdır.


Düşük hizmet  bedeli ve işgücü maliyetlerinin, büyük ölçekli güneş enerjisi projelerinin hazırlanmasında  önemli maliyet  düşüşleri sağladığı ifade edilmektedir. Bu çerçevede,  2010 ve 2018 yılları arasında, Hindistan’da güneş enerjisi tesisi kurulum maliyetlerinin % 80 oranında düştüğü belirtilmektedir. 


Genişleyen küresel güneş enerjisi sektörü, tüm yenilenebilir enerji üretim kapasitesinin % 55'ini oluşturuyor . 2018 yılında,  güneş enerjisi  sektörüne büyük ölçüde Asya ülkeleri tarafından 94 gigawattlık yeni kaynaklar eklenmiş olduğu ve bunun 44 gigawatt'ının Çin  kaynaklı olduğu  ifade edilmektedir. Güneş enerjisi alanında hızla büyüyen diğer pazarlar ABD, Japonya, Avustralya ve Almanya olduğu belirtilmektedir. 

Yayınlayan: OSTİM OSB Dış Ticaret Koordinatörlüğü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder