28 Ocak 2020 Salı

Kamboçya Heyeti OSTİM Modelini İnceliyor


Kamboçya Ekonomi ve Finans Bakanlığı Genel Müdürü Sn. Phiyorin Tep ve beraberindeki heyet, OSTİM modelinin Kamboçya’ya uygunluğu konusunda  görüş alışverişinde bulundu. KOBİ bankacılığına yönelik çalışmalar başlattıklarını ve KOBİ’lerle ilgili başarılı uygulamaları incelemek üzere OSTİM’e geldiklerini bildirdi.

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Orhan Aydın, KOBİ’lerin ekonomideki önemine dikkat çekti. Dünyanın gelişmiş ülkelerinin de KOBİ’lere öncelik verdiğini vurgulayan Aydın, OSTİM’in Ankara’nın sanayileşmesini KOBİ’lerle nasıl başardığının örneği olduğunu ve OSTİM modelini Kamboçya ile paylaşmaya hazır olduklarını ifade etti.

Kamboçya heyeti toplantının ardından bölgedeki firmalarda incelemelerde bulundu.
OSTİM Dış Ticaret Koordinatörü Dr. Meral Gündüz, OSTİM’de faaliyet gösteren firmaların sektörleri ve üretim imkânları, OSTİM ekosistemi ve kümelenmeler hakkında Kamboçya heyetine bilgi verdi.Heyetin, OSTİM kümelenmeleri ve firmalarının devlet yardımlarından nasıl faydalandığı ve destek sisteminin nasıl işlediğine yönelik soruları da cevaplandırıldı.

Kamboçya ekonomisi
15 milyon nüfusa sahip olan Kamboçya’nın gayrisafi yurtiçi hasılası 16,9 milyar dolar. Tekstil, konfeksiyon, ayakkabı, elektrikli makine ve cihazlar ile pirinç ülkenin başlıca ihracat kalemleri arasında yer alıyor. Hazır giyim ara ürünleri, petrol ürünleri, inşaat malzemesi, makina, motorlu araçlar, kozmetik ve eczacılık ürünleri de Kamboçya’nın ithal ettiği başlıca ürünlerden.
Türkiye ve Kamboçya arasında Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ticaret hacmi 108 milyon dolar civarında. Türkiye’den Kamboçya’ya ihraç edilen ürünlerden bazıları şöyle: Taşkömürü katranı ve ham petrolden ürünler; vitaminler, hormonlar, alkolidler, antibiyotikler, ilaçlar, tıbbi eşya, tekstil elyafi ve mamulleri, metal dışı mineral mamuller. Giyim eşyası ve aksesuarları, ayakkabılar vb. eşya, diğer ulaşım araçları, haberleşme, ses kayıt cihazları, kara ulaşım araçları da Kamboçya’dan ithal edilen ürünlerden.
Yayınlayan: OSTİM Dış Ticaret Koordinatörlüğü


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder