14 Nisan 2020 Salı

COVID-19, Ülkelerin Uyguladığı Geçici Ticaret Önlemlerini Güncel Olarak Takip Edebilirsiniz



Salgın, birçok ülkenin sağlık ve tarım/gıda sektörleri dış ticaret politikalarında geçici süreli değişikliklere gitmesine neden oluyor.

Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC), küresel COVID-19 salgınına karşısında ülkelerin aldığı geçici ticaret önlemlerini yeni bir gösterge paneli üzerinden sunmaya başladı. 

13  Nisan itibarıyla 80'in üzerinde ülke hayati tıbbi malzeme ve teçhizat ile kritik tarım ve gıda ürünleri ihracatında kısıtlama (ön izin gibi) veya yasaklama yoluna gitti. Bazı ülkelerde uygulama  örnekleri;
  • Arjantin: Tıbbi ventilatörlerde ihracat lisansı uygulaması.
  • Avusturalya: Bazı kişisel koruyucu ekipmanlara geçici (3 ay) ihracat yasağı.
  • Beyaz Rusya: Tıbbi malzemelerde geçici ihracat yasağı. Karabuğday, karabuğday tanesi, kuru ve yaş soğan, sarımsak ihracat yasağı. 
  • Çin: Yurt içinde satış ruhsatı olmayan firmaların test kitleri ve  tıbbi malzemelerine ihracat yasağı.
  • Macaristan: ticari olarak hidroksiklorokin sülfat ihracatı yasağı.
  • Avrupa Komisyonu, Birliğe üye devletlerin kişisel koruyucu ekipman ihracatının (Avrupa Birliğine üye devler haricinde) izne tabi olması gerektiğini bildirmiştir. 
Yine 13 Nisan itibarıyla 70’den fazla ülke ithalatın serbestleştirilmesi / kolaylaştırılması  veya ürüne bağlı  ithalat yasağı (tarımsal ürünler ağırlıklı) uygulamasına gitti. Bazı ülkelerde uygulama  örnekleri;
  • Arjantin: Çin'den iğneli veya iğnesiz plastik, tek kullanımlık, steril şırıngaların ithalatı için anti-damping vergisinin geçici olarak askıya alınmasıBazı tıbbi malzemeler için gümrük tarifelerinin geçici olarak kaldırılması.
  • Kanada: Yüz maskeleri, cerrahi eldivenler ve dezenfektanlarda gümrük tarifelerinin geçici olarak kaldırılması.    
  • Hindistan: Tıbbi veya cerrahi alet ve cihazlarda gümrük tarifelerinin azaltılması (% 10'dan% 5'e kadar).
  • Endonezya: Maske ve kişisel koruyucu ekipmanlar gibi bazı ürünlerin ithalatında sertifika gerekliliklerinin geçici olarak kaldırılması.
Güncel gelişmeleri takip etmek için tıklayınız.

Diğer taraftan,  Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), dünya ticaretini düzenleyen Ticarette Teknik Engeller (TBT) ile Sağlık ve Bitki Sağlığı Anlaşmalarını (SPS) esas alarak bildirimde  bulunan ülkelerin  dış ticaret politika önlemlerini  güncel olarak yayınlıyor. Bildirimlere ulaşmak için tıklayınız.

Ülkelerin aldığı tedbirleri her iki kaynaktan da kontrol etmekte fayda olacaktır. 

Yayınlayan: OSTİM Dış Ticaret Koordinatörlüğü     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder