1 Nisan 2020 Çarşamba

e-Ticaret'e Koronavirüs Etkisi


Coronovirüs salgınının e-ticaret üzerine etkileri şekilleniyor. İlk etki talep yapısında oluştu. Evden çalışmak ve evde kalmak talep yapısını şekillendiriyor. Bazı segmentler büyüme gösterirken;
Yiyecek ve içecek,
Sağlık ve bakım ürünleri,
Evde eğitime katkı sağlayan ürünler (dizüstü bilgisayarlar, tabletler, ekranlar, kablolar, ofis koltukları, vb.),
Spor malzemeleri,
Kendin yap ürünleri gibi. 
Moda ve ayakkabı gibi sektörler ise ciddi ciro kayıpları yaşıyor.

İspanya örneğinde ise Covid-19 salgını beraberinde gelen sokağa çıkma kısıtlamasının, çevrimiçi satışları %55 arttırdığı ifade ediliyor. 

100 e-ticaret işletmesinin değerlendirildiği araştırmaya göre; Moda ve ayakkabıda %69, evcil hayvan ürünleri cirolarında %22 düşüş (tüketicilerin önceden stok yapmış olmasından  kaynaklanabileceği ifade edilmektedir) görülürken,

Spor  malzemelerinde (%191), mobilyada (%135), bahçe ürünlerinde (%130) ve ecza ürünlerinde (%26) ciro artışı yaşandığı belirtiliyor. Araştırmada, çevrimiçi süpermarketlerin gıda kategorisinde değerlendirmeye alınmadığı, ancak, bu alanda da büyük bir ciro artışının kaydedilmiş olabileceğine dikkat çekiliyor.

Sokağa  çıkma  kısıtının olduğu günler arttıkça, tüketiciler alışveriş davranışlarını e-ticarete uyarlamaya başlıyorlar. Nasıl uyum sağlayacağını bilen çevrimiçi mağazalar için bu durum fırsatlar yaratıyor.

Diğer taraftan, dünya genelinde bir değerlendirme yapıldığında, bu dönemde e-ticaret pazarının karşılaştığı en büyük zorluk teslimat süreleri. Siparişlerin artması, lojistik merkezlerinin yoğunluğuna yol açmakta ve taşımacılık alt yapısı nedeniyle hizmeti sağlayıcılar zorluklarla karşılaşmaktadır. Bunun da ötesinde, bu hizmet sağlayıcılar çalışanlarını korumak için tüm önlemleri de dikkate almak zorundalar.

Yine bu dönemde, bazı e-ticaret  mağazaları satış promosyonu uygularken, bazı  e-mağaza işletmecileri salgın döneminde satış promosyonlarının  durdurulmasını talep etmektedir. 

Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında geleneksel alışverişin kısıtlandığı ülkelerde online perakende satışların (e-ticaret) uzun bir süre hayati rol oynayacağı görülüyor. 

Yayınlayan: OSTİM Dış Ticaret Koordinatörlüğü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder