7 Nisan 2020 Salı

Koronavirüs ve Tüketici Odaklı Çalışmalar


Consumers International'ın salgın döneminde farklı ülkelerdeki 100 tüketici organizasyonu üyesiyle yaptığı anket, tüketicilerin karşılaştığı durumu ortaya koyuyor. Bu durum, sadece Covid-19 kaynaklı sağlığı korumanın ötesinde, bu dönemde aynı zamanda gıda, kamu hizmetleri, finans ve internet bağlantıları gibi temel hizmetlere uygun fiyatlarla erişimi de kapsıyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle, tüketicilerin sağlık malzemelerine ulaşımında ve panik satın almalar nedeniyle temel gıda ürünlerine erişiminde sıkıntı yaşandığı ve aşırı fiyatlandırmanın bir çok ülkeyi olumsuz etkilediği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, bazı ülkelerde alınan önlemler;
Tüketici organizasyonları tarafından;
Bilgi grafikleri ile  destekli sosyal medya kampanyaları yürütülmektedir. Bu kampanyalar, tüketiciler için en önemli sorunlardan bazılarını ele alan bilgilendirmeler, temel gıda kaynaklarına erişim ve  sahte hijyen ürünlerinden kaçınmaya ilişkin olmaktadır.

Aşırı fiyatlandırma taktiklerini önlemek amacıyla belirli gıda ürünleri için maksimum fiyat uygulamasına yönelik uygulama önerileri geliştirilmektedir.  

Kimlik avı e-postalarından, sahte web mağazalarına kadar COVID-19 salgınından yararlanmaya çalışan dolandırıcılara karşı, tüketicilere nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda bilgilendirici yayınlar hazırlanmıştır. Ayrıca, tüketicilerin üyesi olduğu online ağlar tarafından, iptal edilen seyahatlerinin iadelerinden, krizin olası finansal sonuçlarına kadar her konuda tavsiyelerde bulunulmaktadır.

Koronavirüse özel hazırlanmış, günlük bilgi güncellemeleri içeren Blog yayıncılığı yapmakta, web sayfası üzerinden bilgilendirme ve danışmanlık hizmeti vermektedirler.

Kamu Otoriteleri tarafından; tüketicilere güven vermek ve panik satın almaya karşı uyarmak için sosyal medyada bir dizi video yayınlar hazırlanmaktadır. 

Kitle fonlaması; “Bizi iyileştiriyorlar, Onlara yardım ediyoruz' kampanyası ile bir yerel hastaneye bağış.

Yayınlayan: OSTİM Dış Ticaret Koordinatörlüğü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder