21 Mayıs 2020 Perşembe

Dış Ticaret Buluşmaları; Azerbaycan Pazarı ve İhracat Fırsatları Seminerimizden


Dış Ticaret Buluşmaları Covid-19 Öncesi ve Sonrası Dış Ticaret başlıklı online seminerimizde bu hafta Azerbaycan'ı inceledik. 

Azerbaycan pazarı, ülke ekonomisi ve ihracat fırsatlarını, Bakü Ticaret Müşaviri Sn. Ahmet Ataker' den dinledik.

Ticaret Müşavirimiz, COVID-19 sürecinde Azerbaycan’a ihracatı düşmeyen tek ülkenin Türkiye olduğunu katılımcılarla paylaştı.

Türk yatırımcılar dört gözle bekleniyor
Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin çok iyi olduğunu vurgulayan Ticaret Müşavirimiz “Ekonomik anlamda Türkiye’deki en büyük yatırımcı ülke, Socar ile beraber Azerbaycan. Bunun haricinde ülke vatandaşlarının Türkiye’de pek çok yatırımı var.” ifadelerini kullandı.
Covid sürecinde Türk malları Azerbaycan üzerinden taşındı
Türkiye’nin, Orta Asya ülkelerine ihraç ettiği malların COVID-19 sürecinde İran ve Rusya üzerinden gidemediğini anımsatan Bakü Ticaret Müşaviri, bu süreçte Azerbaycan’ın, Türk mallarının bölgeye taşınmasında çok önemli bir rol üstlendiğini, Mart ayında bine yakın tırın Azerbaycan üzerinden Orta Asya’ya yük taşıdığını söyledi.
Sn. Ataker, Azerbaycan’ın 10 milyon nüfusunun bulunduğunu ancak coğrafi konumu ile 200 milyon nüfuslu Orta Asya pazarına hitap ettiğini kaydetti.

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, “OSTİM’den 500 milyon TL ihracat yapabiliriz”
Azerbaycan’ın Türkiye için önemine dikkat çeken ve Türkiye’nin bir milyar TL seviyesinde ticaret açığı olduğunu vurgulayan Sn. Orhan Aydın, şu görüşlere yer verdi: “İyi bir organizasyonla, bunun en az 500 milyon dolarını biz OSTİM’den yapabiliriz.
Detaylı bilgiye OSTİM Gazetesinden ulaşabilirsiniz.
OSTİM Gazetesi'nin Mart-Nisan dijital sayısında yer alan haberi okumak için tıklayınız.
Yayınlayan: OSTİM Dış Ticaret Koordinatörlüğü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder