2 Haziran 2020 Salı

Birleşik Krallık 1 Ocak 2021'den İtibaren İthal Edilecek Ürünlere Uygulanacak Gümrük Vergisi Oranlarını Açıkladı


Birleşik Krallık 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren 3. ülkelerden ithal edilecek ürünlere uygulanacak gümrük vergisi oranlarını açıkladı. 

Yeni tarifelerin İngiltere ekonomisinin ihtiyaçlarına göre düzenlendiği, işletmelerin denizaşırı ülkelerden mal ithal etmesini kolaylaştıran ve ucuzlaştırarak ekonomiyi destekleyen, daha basit, kullanımı daha kolay ve daha düşük bir tarife rejimi olduğu ve avro değil, pound (£) esaslı olacağı ifade edilmiştir.

Ayrıca, bürokrasi ve diğer gereksiz engelleri kaldırarak, maliyet baskılarını azaltacak ve tüketiciler ve İngiltere sanayileri için küresel sahnede rekabet etmelerini destekleyecek bir politika aracı olduğu da belirtilmiştir.

AB’nin 3. ülkelere gümrük vergisi uyguladığı yaklaşık 2 bin üründe vergi oranlarını kaldırma kararı alınırken, 5 bine yakın üründe de oranlar düşürülmüştür. AB tarafından vergi uygulanmayan ürünlere ise Birleşik Krallık tarafından da vergi uygulanmayacaktır.

Tüketicilerin ucuza erişimlerini sağlamak adına bulaşık makineleri (%2,7), dondurucular (%2,5), sıhhi ürünler (%6,3) gibi ürünlerde vergiler kaldırılırken, %2 ve altında vergi uygulanan ürünlerde ise oranlar sıfırlanmıştır. Türkiye’nin Birleşik Krallık’a ihracatında önemli yer tutan hazır giyimde %8 ile %12 aralığında, otomotivde %10, elektrikli ev eşyalarında %2, seramik ürünlerinde %4 oranında gümrük vergisi uygulanacaktır.

Ülkemiz ile Birleşik Krallık arasında uygulanacak gümrük vergileri Serbest Ticaret Anlaşmasının imzalanması ile belirlenecektir. .

1 Ocak 2021'den itibaren uygulanacak İngiltere ticaret tarifelerine ulaşmak için tıklayınız.
Yayınlayan: OSTİM Dış Ticaret Koordinatörlüğü 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder