12 Haziran 2020 Cuma

Türkiye ile Belarus Arasında Hizmet Ticareti Anlaşması Müzakerelerine Başlanıyor

Anlaşma sayesinde taşımacılık, lojistik, telekomünikasyon, posta-kurye hizmetleri, yazılım hizmetleri, mali hizmetler, sağlık hizmetleri, turizm ve elektronik ticaret gibi pek çok hizmet sektörüyle beraber tüm hizmetleri ve yatırımları etkileyen çalışma izinleri, ikamet izni, vize prosedürleri, lisans prosedürleri gibi yatay alanların da düzenlenmesi öngörülüyor.

Türkiye ile Belarus arasında ticari ve ekonomik ilişkilerde güçlü bir hukuki temel oluşturma hedefiyle hizmet ticareti anlaşması müzakerelerine Haziran ayı içinde  başlanacak. Bu yönde önemli bir adım olan “Müzakere Çerçeve Belgesi” (10 Haziran 2020 tarihinde) Minsk Büyükelçisi Mustafa Özcan ile Belarus Ekonomi Bakanı Alexander Chervyakov tarafından imzalandı.

2018 yılında Türkiye’den Belarus’a sınır ötesi hizmet ihracatı 383 milyon dolar Belarus’tan sınır-ötesi hizmet ithalatı ise 134 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Ticaret Bakanlığı hizmet ticareti anlaşmasının bu rakamları artırmada önemli bir fırsat olacağını öngörüyor.
Hizmet ticareti anlaşmasının mal ticaretini de etkileyen hizmet sektörlerini kapsaması sebebiyle mal ticaretine de olumlu etkileri olması ve Sayın Cumhurbaşkanımız ile Belarus Cumhurbaşkanı Sayın Lukaşenka’nın 2019 yılında kararlaştırdıkları 1,5 milyar dolar hedefine ulaşılmasına katkı sağlaması bekleniyor.Kaynak: Ticaret Bakanlığı

Belarus’ta, Türk müteahhitlik firmaları bugüne kadar toplam 46 proje üstlenmiş olup, bu projelerin toplam değeri 977,2 milyon dolara ulaşmıştır. Türk Müteahhitler Birliği tarafından hazırlanan Nisan ayı inşaat sektörü analizini incelemek için tıklayınız.

Belarus'ta potansiyel sektörler ve Belarus ile ilgili  bilgi  kaynaklarına Ticaret Bakanlığı web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Belarus - Türkiye  ikili ilişkilerine ait bilgilere Dışişleri Bakanlığı web sitesinden ulaşabilirsiniz.
Yayınlayan: OSTİM OSB Dış Ticaret Koordinatörlüğü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder