14 Eylül 2020 Pazartesi

Ticari Fırsatlar; Endonezya İş Yapma Klavuzu

Endonezya; 267 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık 4. ülkesi ve dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesidir. Güneydoğu Asya’nın birinci, dünyanın 16. ekonomisine sahiptir. IMF tahminlerine göre Endonezya’nın 2045 yılına kadar dünyanın en büyük beş ekonomisinden biri olacağı tahmin edilmektedir. 

Endonezya, Türkiye’nin de üyesi olduğu D-8 ülkeleri içindedir. (D-8’in diğer üyeleri Bangladeş, İran, Malezya, Pakistan, Nijerya ve Mısır’dır.) D-8’in amacı, üye ülkeler arasındaki ticareti ve işbirliğini artırmaktır. 

Ekonomisi önemli derecede petrol, doğal gaz ve hammadde ihracatına dayanmaktadır. Boksit, bakır, nikel, altın ve gümüş çıkarılan diğer önemli madenlerdir. Endonezya aynı zamanda önemli bir kömür tedarikçisidir. Üretimin çoğu, Çin ve Hindistan’a ihraç edilmektedir. Tekstil ve hazır giyim sanayii ihracatta önemli yer tutmaktadır.

İmalat sektörü gayrisafi yurtiçi hasılanın %23.4’ünü oluşturmaktadır. Yabancı yatırımcılar son yıllarda petrol rafinerisi ve büyük bir çelik fabrikası inşa etmiştir. Otomobil imalatçıları yine son yıllarda önemli yatırımlar gerçekleştirmiştir.

Türkiye'nin Endonezya’ ya başlıca ihraç ettiği ürünler: Tütün ve mamulleri; organik kimyasal ürünler; tekstil elyafı ve mamulleri; hububat ve mamulleri...

Başlıca İthal Ürünlerimiz: Hayvansal ve bitkisel yağlar; el yapımı tekstil elyafı; el yapımı flamalar; tekstil lifleri, kauçuk ve ürünleri...

Kaynak: DEİK

Yayınlayan: OSTİM Dış Ticaret Koordinatörlüğü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder