1 Haziran 2021 Salı

Almanya’da İhracat Odaklı İmalat Sanayi Güçlü Küresel Talepten Faydalanıyor

OECD’nin Ekonomik Görünüm çalışmasında ülkeler itibarıyla toparlanmada eşitsizlik, toparlanmanın sürdürülmesi ve güçlendirilmesindeki temel risklere ve zorluklara işaret edilmektedir. .

Almanya’da ihracat odaklı imalat sanayinin güçlü küresel talepten faydalandığı,  ihracat siparişlerinin kriz öncesi seviyeleri aştığı ve sanayi beklentilerinin on yıldan fazla bir süredir en yüksek seviyeye ulaştığı belirtilmektedir.

Yapılan anket çalışmaları, bazı tedarik zincirlerindeki kırılmalara, özellikle otomotiv endüstrisini etkileyen çip tedarik sorunu ile konteynır kısıtlarına rağmen 2021'in ilk yarısında üretim çıktısının güçlü bir şekilde arttığını gösteriyor.

Ocak ve Şubat 2021'deki perakende satışların, Mart ve Nisan 2020'ye göre daha düşük olarak gerçekleştiği, ancak Mart'ta % 7,7 oranında toparlandığı ifade ediliyor. Olumsuz hava koşulları ve 2021'in başlarında geçici KDV indiriminin sona ermesi nedeniyle inşaat faaliyetlerinin gerilediği de belirtilmektedir.

Tüm ekonomide ücret baskısının azaldığı ve müzakere edilen ücret artışlarının, önceki on yılda %2 ile %3 arasında değişmesine karşın, 2021'in başlarında ortalama olarak %1.5'e düştüğü ifade edilmektedir.

Tedarik zincirindeki kesintiler, artan emtia fiyatları, kriz sırasında değişen tüketim ağırlıklarının istatistiksel etkileri ve geçici KDV indiriminin sona ermesi gibi nedenlerle tüketici fiyatlarının 2021'in ilk çeyreğinde keskin bir şekilde arttığı belirtilmektedir. 

Yayınlayan: Yayınlayan: OSTİM OSB Dış Ticaret Koordinatörlüğü 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder