2 Haziran 2021 Çarşamba

Mayıs Ayı Dış Ticaret Rakamları Açıklandı

Genel Ticaret Sistemi (GTS), Gümrük alanlarına ve serbest bölgelere giren ve çıkan mallar da dış ticaret verisinde yer almaktadır.
Bu yılın ilk 4 ayında ihracatta görülen güçlü performansın Mayıs ayında da devam ettiğini belirten Bakan Mehmet Muş, "GTS verilerine göre Mayıs ayı ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 65,5 artışla 16,5 milyar dolara yükselmiştir. Bu değerle tüm yılların en yüksek ikinci Mayıs ayı ihracat değerine ulaşmış bulunuyoruz." diye konuştu. 
İlk 5 ayda ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38,3’lük artışla 85,2 milyar dolar seviyesine taşındığına işaret eden Sn. Muş, ihracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Mayıs'ında geçen yılın aynı ayına göre 5,6 puan artışla yüzde 80'e yükseldiğini, ithalatımız ise Mayıs ayında, geçen senenin aynı ayına göre yüzde 54 artarak 20,6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti.
Beş aylık dönemde ihracat yapan firma sayısı yüzde 12,2 artışla 71 bin 618 olmuştur.
Bakan Muş, geçen yılın aynı ayına göre mayıs ayında görülen İtalya'ya yüzde 110'luk, İspanya'ya yüzde 170'lik ve Polonya'ya yüzde 90'lık ihracat artışlarının dikkat çekici olduğunu belirterek, "Mayıs ayında Avrupa Birliği ülkelerine yapmış olduğumuz ihracat, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 71,1 artışla 6,8 milyar dolara ulaşırken, söz konusu ülkelere yapmış olduğumuz ihracat toplam ihracatımızın yüzde 41,3'ünü oluşturmuştur." diye konuştu.
Ayrıca, ikili ticarette Türk lirasının payını artırmaya devam ettiklerini dile getiren Muş, "Mayıs ayında Türk lirasıyla ihracat işlemlerimizi gerçekleştirdiğimiz ülke sayısı 179 olurken, Türk lirası ile yapmış olduğumuz dış ticaretin toplamı 13,5 milyar lira düzeyini aşmıştır." dedi.
"Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türk Eximbank'ın 2021'de desteklerini çeşitlendirmeye ve artırmaya devam ettiğini belirterek, "Eximbank'ın 2021 yılının ilk çeyreğinde ihracatçıya verdiği destek tutarı 6,1 milyar doları kredi, 5,1 milyar doları sigorta olmak üzere bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artarak 11,2 milyar dolara ulaşmıştır." dedi.
Detay bilgi için tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder