16 Haziran 2021 Çarşamba

Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal), Önümüzdeki Dönemde AB ile Ticareti Nasıl Şekillendirecek

Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal), AB'yi modern, kaynakları etkin kullanan ve rekabetçi bir ekonomiye dönüştürmeyi amaçlıyor ve bu amaçla, Yeni Nesil AB İyileşme Planı kapsamındaki 1,8 trilyon Euro’luk yatırımın üçte biri ve AB'nin yedi yıllık bütçesi, Avrupa Yeşil Mutabakatını finanse edecek.

Dünyanın en büyük ticaret bloğu konumunda olan Avrupa Birliği yaklaşık 80 ülke için en büyük ihracat pazarı. AB Üye Devletleri, dünya ithalat ve ihracatının %16'sını gerçekleştiriyor. Sonuç olarak, AB'nin ticaret yoluyla üçüncü ülkeler üzerinde önemli bir etkisi mevcut.  

Bu çerçevede, Avrupa Yeşil Mutabakatı amacı doğrultusunda ticaret yoluyla uluslararası ticaretin nasıl yürütüldüğü ve nasıl çevresel ve sürdürülebilirlik etkisi olduğu konularını çalışmaktadır.

Avrupa Birliği’nin, Avrupalı ​​olmayan ortaklarla yaptığı kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşmalarının (STA) hedeflerinin Yeşil Mutabakat ile ne kadar uyumlu olduğu henüz belli değil.

Avrupalı ​​olmayan ticaret ortaklarının çoğunluğunun doğrudan emisyon vergileri veya bir emisyon ticaret planı gibi herhangi bir karbon vergilendirme mekanizması mevcut olmayıp, Yeşil Mutabakat, seçilen sektörler için sınırda karbon ayarlaması vergisinden bahsetmektedir.

Diğer taraftan, STA'ların ürünlerin çoğunluğu için tarifeleri ortadan kaldırmayı amaçlaması ile bu durum bir tezad teşkil ediyor. Kapsamlı STA'ların nasıl şekilleneceği konusunu önümüzdeki dönemde  göreceğiz.

Bu kapsamda; “0” atık, sürdürülebilirlik, ihracatı daha az karbon ayak izi ile sürdürmek, önümüzdeki dönemde ülkemizin önemli gündem konuları arasında yer alacak. Kaynak: Avrupa Birliği 

TİM-Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen  Avrupa Yeşil Mutabakatı Sektörel Farkındalık Toplantılarını  izlemek için tıklayınız.


Yayınlayan: OSTİM OSB Dış Ticaret Koordinatörlüğü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder